Waar bent u naar op zoek?

Alsnog getrouwd

19-05-2014

Na zes jaar samenwonen gingen Erik Witman en Tanja Lubbers uit Emst alsnog trouwen. De aanloop naar de trouwdag was wel een kwestie van lange adem. Van héél lange adem. Wat kwam ervoor kijken voordat de kerkenraad groen licht gaf?

Eerlijk is eerlijk, trouwen was niet het eerste waar Erik (30) en Tanja (45) aan dachten. Maar als na een jaar samenwonen hun eerste kind wordt geboren, willen ze de jongen graag laten dopen. Vooral Erik, die een broer op jonge leeftijd heeft verloren, hecht daar veel waarde aan.

Tanja: ‘Dat onze kinderen een lijntje naar God hebben, vonden we zelf belangrijker dan ons huwelijk. Het ging ons in eerste instantie meer om het dopen dan om het huwelijk.’

Maar op dat verzoek om de doop, nu vijf jaar geleden, zei de kerkenraad van de hervormde gemeente in Emst: ‘Nee’. Althans: ‘Niet nú en niet zó’. Tanja: ‘De deur stond op een kiertje’. Erik was destijds boos en zwaar teleurgesteld in de eigen gemeente. Hij: ‘We moesten eigenlijk eerst een bewijs van goed gedrag afleveren’. Zij: ‘De kerkenraad had niet in de gaten dat we er zo serieus mee omgingen’.
Er volgden gesprekken. De wijkouderling was het aanspreekpunt vanuit de kerkenraad. ‘Hij had veel vertrouwen in ons en heeft zich voor ons ingezet. En de predikant ook.’ Erik: ‘De dominee was niet bekrompen van gedachten. Daar ben ik dankbaar voor’.

Het stel had toen al een hele geschiedenis achter de rug. Tanja – van huisuit niet kerkelijk – was gescheiden en had drie dochters uit haar eerste huwelijk. Enkele maanden na de scheiding ging ze samenwonen met Erik. Erik was wel kerkelijk opgevoed, maar had de kerkgang laten versloffen. Bezwaren tegen samenwonen had hij dan ook niet. Erik: ‘Het is belangrijk dat je iemand eerst goed leert kennen voordat je gaat trouwen. Ik heb een eigen bedrijf en ben daarom veel van huis. Je moet wel een vrouw hebben die ertegen kan dat je altijd weg bent. Kom je er pas achter als je getrouwd bent, dan heb je een gigantisch probleem. Dan moet je ander werk zoeken of je relatie beëindigen. Dat laatste zie je steeds meer gebeuren. En dat is niet de bedoeling. Als je het praktisch bekijkt en niet vanuit het geloof en de Bijbel dan biedt samenwonen een betere basis’.

Tanja: ‘Maar dat ben ik later dus wel anders gaan zien’.