Waar bent u naar op zoek?

Mensvormig spreken over God (2, de ogen)

Altijd en overal ziet Hij ons

Ds. H.J. van der Veen
Door: Ds. H.J. van der Veen
16-02-2023

In de Bijbel staan een paar honderd teksten over de ogen van God. Deze teksten geven aan dat God betrokken is op ons leven. Hij heeft aandacht voor ons en Hij onderhoudt relatie met ons. God heeft bovendien niet alleen inzicht in maar ook overzicht over ons leven.

Vanuit de ruimte houden satellieten met behulp van camera’s alles op aarde goed in de gaten. Zo konden we vorig jaar haarscherpe beelden zien van de kilometerslange file van Russische tanks en pantservoertuigen bij Kiev.

Vanuit de hemel slaat de Heere ons eveneens gade. Zijn ogen zien echter vele malen scherper dan de ogen van de satellieten. God ziet ons altijd en overal. Hij doorgrondt en kent ons. Hij heeft ons zelfs als embryo gezien (Ps.139).

Jezus’ ogen

In het Oude Testament kijken de ogen van God kritisch naar het leven van de koningen van Juda en Israël. Telkens wordt de vraag gesteld: doet deze koning wat goed of wat slecht is in de ogen van de Heere?

In het Nieuwe Testament worden de ogen van God zichtbaar in de Heere Jezus. Jezus kijkt bijvoorbeeld met ontfermende ogen naar de weduwe van Naïn (Luk.7:13), met opzoekende ogen naar Zacheüs in de vijgenboom (Luk.19:5), met vurige ogen naar de farizeeën in de synagoge (Mark.3:5), met huilende ogen naar de inwoners van Jeruzalem (Luk.19:41), met bedroefde ogen naar de rijke jongeman (Luk.18:24).

Goed en juist

We schrijven het jaar 912 voor Christus en we gaan naar Jeruzalem. Daar is een nieuwe koning aan de macht gekomen. Zijn naam is Asa. Asa is nog maar twaalf jaar oud als hij koning wordt. De ouders van Asa geven hem niet het goede voorbeeld. Zij doen namelijk wat kwaad is in de ogen van de Heere. De opa van Asa is Salomo en David is zijn overgrootvader. Asa is de langstzittende koning van Israël: hij regeert 41 jaar in Jeruzalem.

De schrijver van de Kronieken is positief over Asa. Hij zegt in 2 Kronieken 14:2: ‘En Asa deed wat goed en juist was in de ogen van de HEERE, zijn God.’ Dat blijkt uit twee dingen.

  1. Asa begint allereerst met een grondige godsdienstige reformatie. Hij neemt de vreemde altaren en de offerhoogten uit Jeruzalem weg. Verder verwijdert hij uit alle steden van Juda de offerhoogten en de wierookaltaren (2 Kron.14:5).

Lees de volledige tekst van dit artikel in het nummer van De Waarheidsvriend van donderdag 16 februari 2023. Neem een jaarabonnement. Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-.

Ds. H.J. van der Veen
Ds. H.J. van der Veen

uit Sliedrecht is emeritus predikant.