Waar bent u naar op zoek?

Angst voor God

12-09-2017

Angst voor God kan vele gezichten hebben. Het kan gaan om angst voor straf, angst voor afwijzing of verlating (die samenhangt met angst om de ander te verliezen), of achtervolgingsangst, schrijft dr. Hanneke Schaap.

Ook kan gedacht worden aan angst om de liefde van de ander te verliezen of gewetensangst. 

Voorbeelden van deze verschillende soorten angst zijn: Steeds moet ik denken aan al die keren dat ik tekortschiet en dingen verkeerd doe. Ik ben heel bang dat God mij zal straffen. Mijn vader en moeder willen mij niet meer – zou God nog wel met mij te maken willen hebben? Ik ben bang dat ook Hij mij afwijst. Soms voel ik me zo angstig en opgejaagd dat ik het benauwd krijg en naar adem hap. Het voelt alsof God me op de hielen zit, dat Hij me bijna te pakken heeft, en dat belooft niet veel goeds

Type angst

Vaak hangt het type angst samen met specifieke psychische problematiek en/of thema’s die spelen in iemands leven. Iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis (waarbij verlatingsangst een grote rol speelt) zal eerder bang zijn om in de steek gelaten te worden dan iemand met een dwangstoornis, die bang is om het verkeerd te doen en angst voor straf ervaart.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 14 september 2017 of download hier de gratis pdf.