Waar bent u naar op zoek?

Arie van der Knijff promoveert op bevindelijke prediking in de Gereformeerde Gemeenten

09-07-2019

In onze hervormd-gereformeerde kring wordt de prediking weleens aangeduid met de term ‘Schriftuurlijk-bevindelijk’, schrijft dr. R.W. de Koeijer.

Daarmee bedoelt men dat de verkondiging moet steunen op een goede Schriftuitleg, maar vervolgens ook ‘bevinding’ dient te bevatten: een duidelijke toepassing voor hart en leven.

Nu wordt de uitdrukking ‘Schriftuurlijk-bevindelijk’ in de Gereformeerde Gemeenten eveneens gebruikt om de prediking te typeren. Toch heeft bevinding daar een aparte klank en dit verklaart grotendeels de eigen plaats van de Gereformeerde Gemeenten binnen de zogenaamde gereformeerde gezindte.

Onderzoek naar bevinding

Arie van der Knijff heeft promotieonderzoek gedaan naar de inhoud en verwoording van deze bevinding in de prediking binnen de Gereformeerde Gemeenten. Hierop is hij 23 mei gepromoveerd aan de Protestantse Theologische Universiteit te Groningen. Ik feliciteer hem hartelijk met deze grondige studie. Het respect wordt alleen maar groter als we bedenken dat de auteur te maken heeft gehad met twee heftige burn-outs.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 11 juli 2019.

Klik hier om een los nummer te bestellen, en hier om een abonnement op De Waarheidsvriend te nemen.