Waar bent u naar op zoek?

Atheïsme en mystiek

14-01-2014

Carine Philipse denkt anders dan haar broer Herman. Dr. W. Dekker over haar jongste publicatie.

Herman Philipse is een van de meest bekende atheïsten van ons land. In geschriften en lezingen blijft hij onafgebroken betogen dat het onredelijk en derhalve onwenselijk is in God te geloven. Zijn iets oudere zus, Carine Philipse, zou wel eens in één klap een van de meest bekende gelovigen van ons land kunnen worden. Ze publiceerde haar ‘Mystiek dagboek’ onder de titel Jij zingt in mij Jouw naam. Haar bekendheid zou zelfs wereldwijd wel eens groot kunnen worden, omdat haar uitgever dit boek in wel tien talen wil laten vertalen, van Engels tot Chinees.

Hoe ze tot het schrijven van dit boek is gekomen, vertelt ze in een interview in Trouw van 4 januari. Ik moet zeggen dat ik het indrukwekkend vond. Hier is niet iemand aan het woord die modieus op de golven van de nieuwe religiositeit van vandaag meedeint en daar ook nog geld aan over wil houden. Integendeel, het was helemaal niet in haar opgekomen het boek uit te geven, maar mannen van naam in kerk en theologie hebben haar ertoe over gehaald.

Ze vertoont een kenmerk van de echte mysticus. Ze dient God geheel om niet, overrompeld door Zijn liefde, die zo puur is dat geen enkele bijbedoeling daarbij past. Wel zegt ze, nu het boek er eenmaal is en er zoveel vertalingen zullen verschijnen: ‘Ik hoop nu dat dit boek de mensen helpt contact te leggen met de laag in henzelf waar zij God kunnen ontmoeten. Dat voel ik als mijn opdracht. Ik ben ervan overtuigd dat dit mystieke proces niet voor mijzelf bedoeld is, maar dat het door mij heen stroomt naar anderen, als een uiting van de liefde van God.’