Waar bent u naar op zoek?

Ds. Exalto strooide de klanken van het lied over ‘de vrolijke ruil’ wijd uit

Beiaardier van Luther

Dr. W. Verboom
Door: Dr. W. Verboom
24-06-2024

Ds. K. Exalto (1919-2003) heeft intens getuigd van Zijn Zaligmaker, in zijn publicaties, maar vooral en bovenal op de preekstoel. Omdat zijn stem het waard is om blijvend te worden gehoord, verscheen eerder deze maand 'Dienaar van het Evangelie'.

Op 11 juni, zijn geboortedatum, werd het Verzameld werk van drs. Klaas Exalto gepresenteerd. Dit gebeurde in de Grote of Stephanuskerk in Hasselt, de gemeente die ds. Exalto van 1972 tot 1978 diende. Redactieleden belichtten verschillende aspecten van Exalto’s denken, die in het boek aan de orde worden gesteld. Een van de bijdragen.

Je pols voelen

Wat moet het voor drs. Klaas Exalto een bijzonder moment geweest zijn toen hij voor het eerst in zijn leven in aanraking kwam met Luther. Dat was toen hij in bezit kwam van twee delen van de postilles van Luther, en die preken ging lezen.

Opgegroeid in een geestelijk klimaat waarin je geleerd was om aan je eigen pols te voelen als het gaat om de kenmerken van bekering of wedergeboorte, werd hij door de reformator van Wittenberg overgezet in ‘de vrijheid van een christenmens’ (naar diens gelijknamige boek) en gebeurde met hem wat we zingen in het lied: ‘Ik zie een poort wijd open staan, waardoor het licht komt stromen.’

Exalto schrijft: ‘Luther staat aan het begin van de Reformatie. Een lentetijd. Hij schreef daarover in een lied: De zomertijd breekt aan, de wintertijd heeft afgedaan. De eerste bloemen gaan reeds open. Hij, Die dit goede werk begon, Hij zal het ook voltooien.’

Het was toen 1523, aldus Exalto. Alles is dan nog zo fris, zo nieuw. Het Evangelie is voluit Evangelie. Alle deuren gaan open naar Christus toe. Er worden geen blokkades op de weg gelegd. En er is gehoor. Honderden mensen komen in beweging. Zij gaan van ontdekking tot ontdekking. Zij hebben voor hetgeen zij gehoord en gevonden hebben, alles over; hun aardse goederen, zelfs hun leven.

Afzien van jezelf

Ook zegt hij: ‘Professor Van Rhijn zei eens in de collegezaal waar student Exalto destijds zat, tegen een medestudent, die nogal met zichzelf ingenomen was: Vriend, nog niet alle pannen zijn van je dak gewaaid!

Dit artikel gratis verder lezen?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees de volledige tekst van dit artikel.

"*" geeft vereiste velden aan

Dr. W. Verboom
Dr. W. Verboom

is emeritus hoogleraar Geschiedenis van het gereformeerd protestantisme.