Waar bent u naar op zoek?

Belijdeniscatechisatie in Hasselt

26-03-2012

Honderden jongeren doen dit voorjaar openbare belijdenis van hun geloof. Hoe bereiden zij zich daarop voor? Welke vragen leven er en welke antwoorden krijgen ze? Reportage van een avond belijdeniscatechese.

Donderdagavond half acht. Belijdeniscatechisatie in Hasselt. Zestien jongeren – leeftijd tussen 18 en 30 jaar – druppelen binnen in kerkelijk centrum De Regenboog. Omdat de gemeente Hasselt vacant is, verzorgt emeritus predikant ds. M. Aangeenbrug uit Apeldoorn dit seizoen de belijdeniscatechese. Hij begint de avond met gebed.

De predikant komt eerst terug op het onderwerp van vorige week: de doop. Toen bleek niet iedereen direct overtuigd te zijn van de waarde van de kinderdoop. De predikant heeft daarom een stencil uitgereikt. Hij checkt of er nog vragen zijn. En die zijn er. Volop.

Als de doop niet in plaats is gekomen van de besnijdenis, zoals het stencil aangeeft, waarom is de besnijdenis dan gestopt?

Er staat dat uiteindelijk het geloof beslissend is. Waarom doet de doop er dan zo heel erg toe? Ds. Aangeenbrug: ‘Jij bent verloofd. Laat je ring eens zien. Is die beslissend voor jullie relatie? Zit er liefde in?’ Antwoord, beetje aarzelend: ‘Nou, nee.’