Waar bent u naar op zoek?

Predikanten leren onbevangener en meer getuigend en uitnodigend te preken

Betrokken op de hoorder

Ds. P. Nobel
Door: Ds. P. Nobel
Prediking
27-05-2024

Als predikant heb je de roeping om het leven van het geloof ook zelf vorm te geven. Door de training 'Undefended Preaching' ben ik me er weer bewust van dat ik mijn werk niet uit sleur en gewoonte mag doen. Vanuit het besef van roeping heb ik te investeren in mijn relatie met God.

Als predikant ben je getraind om wetenschappelijk en reflectief in de Bijbel te lezen, maar durf ik te geloven dat wat God daar en toen deed, in de tijd van de Bijbel, Hij ook nu en hier doet in het leven van mensen? En dan vervolgens de vraag: waar zie ik dat dan precies gebeuren in de gemeente en durf ik dat ook te benoemen in de preek?

Ontwapenend

Daarnaast heb ik veel geleerd vanuit het gedachtegoed van Undefended Leadership, ontwikkeld door de Britse theoloog en filosoof Simon P. Walker. In twee van de tien bijeenkomsten was Liesbeth van Tongeren (van het Instituut voor Undefended Leadership) aanwezig om de deelnemers te laten oefenen met het genoemde gedachtegoed.

Bij ‘undefended’ kun je denken aan niet-verdedigend, niet-aanvallend maar open, ontwapenend, kwetsbaar leiderschap. Walkers opvatting van leidinggeven heeft met vrijheid te maken, met kunnen doen wat je te doen staat. Het geeft inzicht in dingen die je onbewust doet, die in je karakterstructuur zitten, de zogenoemde ego-patronen.

Hoewel ik moeite heb met de gedachte van de predikant als leider (als predikant ben je toch allereerst dienaar), heb ik wel meer ontdekt dat ik als predikant de verantwoordelijkheid heb om de gemeente ergens naartoe te leiden. En dat mijn eigen gedrag daarin een rol speelt.

Ook wil ik leren om minder angst te hebben en minder te oordelen over mijzelf en over anderen. Dat zal meer ontspanning geven: het besef dat ik niet afhankelijk ben van de bevestiging door andere mensen, maar van de bevestiging door God, dat ik door Zijn liefde aangenaam ben voor Hem. Dat wist ik diep vanbinnen wel, maar het is goed om dat besef nog eens onderstreept te krijgen.

Dit artikel gratis verder lezen?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees de volledige tekst van dit artikel.

"*" geeft vereiste velden aan

Ds. P. Nobel
Ds. P. Nobel

is predikant van de hervormde gemeente te Garderen en lid van het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond.