Waar bent u naar op zoek?

Bijbelcollectie van Anne van der Bijl tentoongesteld

10-11-2022

Een van de meest complete bijbelcollecties ter wereld wordt sinds vorige maand tentoongesteld in Ermelo en Driebergen. Anne van der Bijl, de op 27 september overleden grondlegger van Open Doors, was begonnen met het verzamelen van de bijbels en de collectie is verder tot stand gekomen door samenwerking met Wycliffe Bijbelvertalers.

De collectie die Anne van der Bijl nalaat aan Open Doors, was voorheen opgeborgen in het archief. Joël Batenburg, initiatiefnemer van deze tentoonstelling, presenteert de bijbelcollectie in zeven doorzichtige koffers. Zes van de zeven koffers zijn te zien in het kantoor van Open Doors in Ermelo. Niet in één ruimte, maar in het hele gebouw. De zevende staat bij Wycliffe Bijbelvertalers. De collectie bevat zo’n 1300 bijbels in meer dan duizend talen en elke nieuw vertaalde bijbel wordt aan de collectie toegevoegd. Dat gebeurt in koffer zeven, die bij Wycliffe Bijbelvertalers in Driebergen staat.

Dat de bijbels in transparante koffers zitten, is niet voor niets, volgens Maarten Dees, directeur van Open Doors: ‘Gods Woord is zo zichtbaar en toegankelijk, het is de bedoeling dat je als kijker ook een zeker ongemak ervaart. Voor ons is het bezit van een Bijbel vanzelfsprekend, maar in veel landen loop je groot gevaar als je een Bijbel bezit.’