Waar bent u naar op zoek?

Bijbelsmokkelaar Anne van der Bijl overleden

06-10-2022

Bijbelsmokkelaar en grondlegger van Open Doors, Anne van der Bijl (94), is op dinsdag 27 september in zijn woonplaats Harderwijk overleden. Hij werd vooral bekend als God’s Smuggler (Gods smokkelaar) door zijn grootschalige bijbelsmokkel naar landen achter het IJzeren Gordijn. Uit zijn eenmansmissie ontstond de organisatie Open Doors, waar wereldwijd nu zo’n 1400 mensen werken om christenen te steunen die om hun geloof worden vervolgd.

Van der Bijl, die internationaal bekend stond als ‘Brother Andrew’, werd in 1928 geboren in het Noord-Hollandse dorp Sint Pancras en volgde een opleiding tot zendeling in Schotland. Met een blauwe Volkswagen Kever

volgestopt met Bijbels reisde Van der Bijl vanaf 1957 naar voormalig Joegoslavië en andere landen in Oost-Europa. Die auto was jarenlang het beeldmerk van Open Doors, dat in de beginjaren ‘Kruistochten’ heette. In 1967 verscheen Van der Bijls autobiografie over al zijn reizen in die jaren. Het boek kreeg de titel God’s Smuggler en werd een internationale bestseller. Het boek is op verzoek van Van der Bijl nooit in het Nederlands uitgegeven. ‘Ik hoef niet op een voetstuk te worden geplaatst, ik ben maar een gewone man’, zei hij daarover. Andere boeken van zijn hand zijn De ethiek van het smokkelen, De roeping en Geheime gelovigen. Van de eerste zestien titels die hij schreef, werden meer dan tien miljoen exemplaren verkocht in meer dan 35 talen.

Al voor de val van het IJzeren Gordijn breidde Van der Bijl zijn aandacht en werkterrein uit naar de islamitische wereld. Hij voorzag dat de snelle opkomst van de islam de grootste bedreiging zou gaan vor- men voor de christelijke kerk wereldwijd. Hij reisde veel in het Midden-Oosten en het zuiden van Azië, waar hij in gesprek ging met leiders van de Taliban, Al Qaeda of andere terreurorganisaties. In deze gesprekken pleitte hij voor de christenen in het land en bracht hij het Evangelie ter sprake. Gedurende zijn leven reisde de bijbelsmokkelaar naar zo’n 125 landen om christenen in verdrukking en nood op te zoeken.

Van der Bijl was 59 jaar getrouwd met Corry van der Bijl, die veelal op de achtergrond bleef. Zij overleed in 2018. Anne en Corry van der Bijl kregen vijf kinderen en elf kleinkinderen.