Waar bent u naar op zoek?

Blauwe maandag

Dr. T.T.J. Pleizier
Door: Dr. T.T.J. Pleizier
20-01-2022

De zondag is een moment, waarop het licht van Gods nieuwe toekomst even over ons leven strijkt

Komende maandag begint de laatste volle werkweek van januari. De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht hiervoor de naam Blue Monday. Het zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn: het is buiten nog donker, de goede voornemens zijn inmiddels mislukt en voorlopig is het nog geen vakantie.

Nu is hier nauwelijks wetenschappelijke basis voor – en in de populaire opinie is Blue Monday al een week eerder en was het dus al op afgelopen maandag. Zelf merk ik er niet veel van, maar de ervaring van een enkeling is natuurlijk onvoldoende om een algemeen idee te weerleggen.

In het Nederlands gebruiken we de uitdrukking ‘blauwe maandag’ vooral voor een periode die maar heel kort heeft geduurd. Volgens taalkundigen heeft ‘blauw’ lang de associatie gehad met ‘nietig’ of ‘onbeduidend’. In die zin is Blue Monday wel een aardige gedachte.

Na veel hoge, soms ook wat overtrokken verwachtingen, waarmee een nieuw jaar wordt ingeluid, zijn we na drie weken wel weer terug op aarde. Het devies van Prediker 1 is elk jaar weer raak: ijdelheid (SV), vluchtigheid (HSV) en lucht en leegte (NBV). De vertaling doet er niet zo veel toe, het punt is voor iedereen wel duidelijk.

Toch zet dat Blue Monday ons ook op een andere manier met beide benen op de grond. Ik merk dat ik bij het voorgaan in kerkdiensten nog wel eens hoog opgeef van de zondag. Wij vieren de nieuwe week op de dag van Christus’ opstanding. En natuurlijk, daar is op zich niets mis mee. Maar het hoge begin kan ook wel eens zorgen voor torenhoge verwachtingen voor de maandag. Want is elke maandag wel zo fris en nieuw? Gaat het niet gewoon verder waar het vrijdag was afgebroken?

Zondag zorgt niet voor een leeg blad papier. Zoals het nieuwe jaar dat ook niet doet. De zondag is eerder een moment, waarop het licht van Gods nieuwe toekomst even over ons leven strijkt. Ook als het leven daarna schijnbaar onveranderd doorgaat. Maar ‘de handpalm is geopend naar het licht’, zoals Ida Gerhardt dicht in ‘Zondagmorgen’.

Dr. T.T.J. Pleizier
Dr. T.T.J. Pleizier