Waar bent u naar op zoek?

Blijf bij ons

Ds. C.H. Hogendoorn
Door: Ds. C.H. Hogendoorn
Actualiteit
16-11-2021

Over de preek van collega P.J. Visser over Openbaring 13 is meer dan genoeg geschreven. Opvallend in veel reacties is de bezwerende toon. In Trouw (5 november) wordt een en ander nog eens dunnetjes overgedaan. Theoloog Stefan Paas komt aan het woord in een uitvoerig artikel over de coronapas en de eindtijd.

Complotdenkers

Hij stelt dat complotdenkers er altijd geweest zijn, maar nu een sterke impuls krijgen vanwege politieke polarisatie. Het grote verschil met vroeger is de opstelling van de orthodox-protestantse media. ‘Toen hielpen de Evangelische Omroep en het Reformatorisch Dagblad zelf dat soort theorieën de wereld in. Nu proberen ze dat te matigen. De mainstream in die gemeenschap gelooft dit niet, maar er is een flank die zich verhardt.’

Hoe te verklaren dat een deel van de christenen hiervoor gevoelig is? Dat heeft, aldus de hoogleraar aan de VU en de TU Kampen, te maken met het feit dat complotdenken voortkomt uit de menselijke behoefte om patronen te vinden om de werkelijkheid in een zingevend, duidend narratief te plaatsen. Zelf leest hij het laatste bijbelboek liever als een kritiek op de Romeinse heersers uit de tijd waarin het geschreven is.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 18 november 2021.

Neem een jaarabonnement (€ 49,00). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

 

Ds. C.H. Hogendoorn
Ds. C.H. Hogendoorn

is predikant van de hervormde gemeente te Lelystad.