Waar bent u naar op zoek?

Boeddhisme als hobby

10-11-2014

Veertien jaar geleden vertrok ik naar Thailand om het Evangelie te verkondigen aan boeddhisten. Elke keer als ik in Nederland op verlof kom, zie ik meer Boeddhabeelden, schrijft Marten Visser. Hoe belangrijk is het boeddhisme hier eigenlijk geworden?

De Boeddhistische Unie Nederland (BUN) kwam een aantal jaren geleden met een cijfer van 250.000 boeddhisten in Nederland. Van hen zouden er 150.000 autochtone Nederlanders zijn. Die cijfers bleken echter nergens op gebaseerd te zijn.

Uiteindelijk kon BUN voor de aanvraag van zendtijd voor een boeddistische omroep aannemelijk maken dat er minimaal 36.000 boeddhisten zijn. Dat is een aannemelijker getal. In totaal zijn er momenteel zo’n honderd boeddhistische tempels, centra en studiekringen in Nederland. Als we, nogal genereus, aannemen dat zij gemiddeld honderd actief betrokkenen bevatten, zou dat neerkomen op ongeveer 10.000 mensen die actief zijn in een boeddhistische gemeenschap. Daarnaast zijn er dus enkele tienduizenden die er wel eens blijk van hebben gegeven boeddhistisch te zijn, maar verder niet actief zijn in de religieuze gemeenschap.

Kortom, het boeddhisme is een randverschijnsel in Nederland en er is geen reden je er al te druk over te maken. Al is het natuurlijk navrant dat vorig jaar in Musselkanaal voor het eerst een voormalig hervormd kerkgebouw omgetoverd is in een boeddhistische tempel.

Hoe komt het dat zoveel mensen het idee hebben dat boeddhisme in Nederland zo groot aan het worden is? Daar is een aantal redenen voor aan te wijzen.

Het complete artikel leest u in De Waarheidsvriend van 14 november 2014.