Waar bent u naar op zoek?

Boekbespreking

J. van der Graaf
Door: J. van der Graaf
21-10-2021

Mieke Mulders Stien Eelsingh. Expressionist van Staphorst. Uitg. WBOOKS, Zwolle; 142 blz.; € 24,95.

Stien Eelsingh (1903-1964), afkomstig uit Zwolle, was al vroeg in Staphorst geïnteresseerd. In 1942 vestigde ze zich als ‘gelauwerd kunstenaar’ vanuit Amsterdam in Staphorst, op een oude vervallen boerderij. Ze modelleerde die voor haar verdere kunstenaarsleven als ‘expressionist van Staphorst’. In een fraai uitgegeven boek over haar leven gaat het eerste deel over het expressionisme in de schilderskunst. In het tweede deel gaat het over haar plaats in Staphorst. Haar atelier op de ‘witte boerderij’ werd een toeristische trekpleister.

Het boek bevat de afbeeldingen van de vele schilderstukken die ze maakte over Staphorster gezichten en taferelen, boerderijen en landschappen, ook kerkelijke momenten zoals een ‘doopgang’, en ‘de ouderlingen’. Het omlijstende verhaal maakt duidelijk hoe ze vertrouwd raakte met de Staphorsters, ‘waar kunstenaars die haar voorgingen, op weinig sympathie van de Staphorsters konden rekenen’. Het wordt door de bevolking zeer gewaardeerd dat de artistieke feestjes van Stien op de zaterdag om elf uur ’s avonds eindigen. Als ze is overleden, is dat voorpaginanieuws voor alle grote dagbladen. Een oud-Meppeler predikant houdt een dienst op haar witte boerderij. Naar Staphorster traditie wordt ze op eigen verzoek met de kist ‘op de brik’ naar het graf gebracht.

Maar: ‘De kunst van de ‘vrumde’ die toch wel een ‘aparte’ en daarna een ‘naober’ werd, versierde nooit de tegelwanden van degenen die voor haar poseerden.’ Er kwam ook geen museum voor haar werk, tot spijt van de toenmalige burgemeester Haverkamp. Haar werk ligt nog wel her en der bij particulieren en in musea tentoongesteld.

J. van der Graaf
J. van der Graaf