Waar bent u naar op zoek?

Boekbespreking

P.J. Vergunst
Door: P.J. Vergunst
05-11-2020

Jaarboek Protestantse Kerk in Nederland / 2020-2021 KokBoekencentrum uitgevers, Utrecht; 496 blz.

‘Dankzij een heldere structuur vindt u snel wat u zoekt’, zo belooft de uitgever bij de verschijning van het nieuwe jaarboek van de Protestantse Kerk. ‘Superhandig, niet alleen voor scribae en preekregelaars van lokale gemeenten, maar ook voor iedereen die contact zoekt met een gemeente of predikant,’ zegt dr. R. de Reuver in het ‘Woord vooraf’. Inderdaad, altijd goed als er een geüpdatete uitgave beschikbaar is. Vanwege de privacywetgeving is de uitgave voor kerkenraden beschikbaar en niet in de winkel te koop – wat betekent dat dit boek overigens niet handig kan zijn voor íedereen…

De gemeenten worden per classis genoemd, waarbij het jammer is dat in de inhoudsopgave de volgorde niet te vinden is, ook omdat het niet logisch lijkt met Friesland te beginnen, dan Gelderland, Groningen/Drenthe, Noord-Brabant/ Limburg… Een alfabetische lijst van gemeenten is er evenmin, zodat de gebruiker over goede topografische kennis beschikken moet. Weet ieder immers in welke classis Anloo ligt, of Wesepe en Oosthoek? Van ds. J.J. Tigchelaar, die met de precisie van een notaris een jaarboek als dit analyseren kan, ontving ik een lijst met 31 namen van opgenomen predikanten die reeds overleden zijn, soms al langere tijd, zoals ds. J.C. de Bie (2012).

Met elkaar delen we de overtuiging dat dit echt niet kan. Andere predikanten ontbreken weer (ds. J.P.J. Voets), bij anderen ontbreekt de titel (dr. M. Klaassen), terwijl ds. B.J. van Assen juist verwoord staat als dhr. Dr.Mr.Ir. B.J. van Assen… De keuze voor ‘dhr. ds.’ of ‘mw. ds.’ gaat mis bij de vier predikanten die De Heer heten; dan staat er ‘Dhr.Ds.T.J.Dhr.’ De gemeente van Sint Anthoniepolder heeft naast ds. J.A. van den Berg ook de vorige predikant nog staan, ds. R. Veldman, terwijl proponent J.G. Blok 17 oktober 2019 als geboortedatum krijgt. Op deze wijze kan ik helaas lang doorgaan. In een volgende uitgave moet zeker vermeld worden wanneer een predikant aan een gemeente verbonden wordt, opdat duidelijk is wanneer iemand jubileert of (belangrijker) beroepbaar is. Kortom, fijn dat het ‘Jaarboek 2020-2021’ er is, maar de vorige editie, 2015- 2016, houd ik er nog even naast.

P.J. Vergunst

P.J. Vergunst
P.J. Vergunst