Waar bent u naar op zoek?

Boekbesprekingen

P.J. Vergunst
Door: P.J. Vergunst
17-06-2021

A. Jobse Sterven is winst. Gods weg met zendingsechtpaar John en Betty Stam. Uitg. de Banier, Apeldoorn; 115 blz.; € 11,95.

Na het aangrijpende levensverhaal van ds. Paul Schneider in het eerste deel van de serie Kroongetuigen verscheen nu een boekje over het leven van het zendingsechtpaar John en Betty Stam. In december 1934 werden deze zendelingen van de China Inland Mission door soldaten van het Rode Leger wreed vermoord, 27 en 28 jaar oud. Drie jaar eerder schreef John aan zijn vader dat in China ‘een miljoen mensen per maand daar zonder Christus in het graf gelegd werden… God kan ons alleen gebruiken als wij lege, gebroken vaten in Zijn hand zijn.’ John was beschikbaar als vat.

Nog slechts 25 jaar oud… Van John Stam werd gezegd dat hij werkelijk machtig in de Schriften was, vol ijver om Christus bekend te maken, vol liefde voor verloren zielen. Op reis door het immense land wilde hij ‘in elke theewinkel langs de weg’ het Evangelie bekendmaken.

De minuten voor zijn executie sprak John Stam zijn ontvoerders aan. Omstanders konden de woorden niet horen, maar zagen wel vreugde op zijn gezicht. Met een groot mes maakten de soldaten van Stam een martelaar. Hoe reageerde de vader van John Stam op de dood van zijn zoon en schoondochter? ‘Zij hadden de Heere en het Chinese volk lief, daarom gingen zij naar China. Wij waren verblijd hen te zien gaan, en zouden hen met blijdschap weer laten gaan.’

De moord schokte de toenmalige wereld én bleek een impuls te zijn om meer zendelingen naar China te sturen. Want sterven is winst voor een kind van God.

P.J. Vergunst
P.J. Vergunst