Waar bent u naar op zoek?

Zending in zicht

Brengers van hoop

Mr. A. van der Poel
Door: Mr. A. van der Poel
Zending
01-12-2022

Honderd jaar oud mogen worden is maar weinigen gegeven. En dan nog steeds hoopvol zijn en een duidelijke missie hebben, is al helemaal een uitzondering. De honderdjarige Action Chrétienne en Orient (ACO) laat zien dat het kan.

De ACO is een gemeenschap van protestantse kerken uit het Midden-Oosten en Europa, met de GZB als Nederlandse deelnemer. Onlangs vierden we in Straatsburg het eeuwfeest.

Armeense overlevenden

Deze missionaire vereniging werd in 1922 opgericht door de Franse predikant Paul Berron. Als legerpredikant in de Eerste Wereldoorlog werd hij diep geraakt door de Armeense genocide in 1915 in Turkije. Berron besloot daarom zijn leven te wijden in dienst aan de Armeense overlevenden die naar Syrië gevlucht waren. Met het hoofdkantoor in Straatsburg werd de ACO al snel ondersteund door geloofsgenoten in Zwitserland en in Nederland door de Morgenland Zending. Het werk van de honderdjarige ACO wordt nog steeds gedreven door liefde voor Christus en de naaste en veranderde in de afgelopen eeuw duizenden levens.

In 1922 werden de eerste zendingswerkers uitgezonden vanuit Straatsburg om te werken onder de overlevenden van de Armeense genocide in Aleppo. Die bevonden zich in erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen. De vluchtelingen kregen toegang tot onderwijs, werk en medische zorg. Uiteindelijk ontwikkelde de Armeense gemeenschap zich als ‘mensen van het Boek’, zelfs tot een gerespecteerd en gewaardeerd onderdeel van de samenleving in Aleppo en daarbuiten.

Crisis in de regio

En nu, een eeuw later, wordt die ooit bloeiende Armeense gemeenschap opnieuw ernstig bedreigd. Net zoals in 1922 is er een ernstige crisis in de regio, niet het minst in Syrië en Libanon. De regio waar het werk van de ACO ooit begon, is zwaar getroffen door de burgeroorlog in Syrië en de diepe economische en politieke crisis in Libanon.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 1 december 2022. Neem een jaarabonnement. Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-

Mr. A. van der Poel
Mr. A. van der Poel

is regiocoördinator Midden-Oosten en Centraal-Azië van de GZB.