Waar bent u naar op zoek?

Chanoekia blijft dit jaar uit

Tineke van der Waal
Door: Tineke van der Waal
Politiek
05-12-2023

In het jaar dat de staat Israël 75 jaar bestaat, zal er geen chanoekia in de Amsterdamse wijk Buitenveldert branden. De politie en de lokale Joodse gemeenschap in de hoofdstad vrezen dat de traditionele viering van het Joodse chanoekafeest er op dit moment niet veilig zal zijn.

Het afgelasten van het lichtjesfeest dat veel Joden van 7 tot 15 december vieren, heeft alles te maken met 7 oktober, de zaterdag waarop met haat vervulde terroristen van Hamas door het grenshek tussen Gaza en Israël heen breken. Een dag later al betuigen enkele honderden demonstranten in de binnenstad van Rotterdam hun solidariteit met de Palestijnen. Ze eisen een vrij Palestina van de Jordaan tot aan de Middellandse Zee, wat de vernietiging van de Joden betekent. ‘De Palestijnen hebben hier recht op.’ En: ‘We moeten solidair zijn met het Palestijnse volk en ons blijven verzetten tegen imperialisten en zionisten.’

De weken erna worden pro-Palestina-demonstraties omvangrijker en radicaler. Tienduizenden moslims moedigen samen met linkse Nederlanders zonder enige aarzeling aan tot de uitroeiing van Joden. Een Talibanvlag is te zien, een oproep tot het blokkeren van havens, vliegtuigen en wegen te horen. Precies 85 jaar na de Kristallnacht, de  Duitse rijkspogrom die een voorbode van de Holocaust is, klinken op Utrecht CS haatkreten. Ook online, ook in andere Europese landen wordt een golf van liederlijk antisemitisme zichtbaar.

Vervreemding

Het zou zomaar kunnen dat mede dit soort haatbetogingen PVV-leider Wilders aan een monsterzege heeft geholpen. Palestijnse vlaggen in steden en op stations wekken een gevoel van vervreemding op. De openlijke Jodenhaat geeft een nieuw gezicht aan de demografische ontwikkeling die zich de afgelopen jaren in ons land heeft voltrokken.

Feit is dat Nederland zich op dit moment in een periode van explosieve bevolkingsgroei bevindt, vooral als gevolg van gezins- en asielmigratie.

Lees de volledige tekst van dit Signalement in De Waarheidsvriend van donderdag 7 december 2023. Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Tineke van der Waal
Tineke van der Waal

is freelance journalist.