Waar bent u naar op zoek?

Cock Grandia Op reis met pionier Paulus. Bijbels dagboek. Uitg. Groen, Heerenveen; 195 blz.; € 19,95.

W. Arkeraats, Hardinxveld-Giessendam
Door: W. Arkeraats, Hardinxveld-Giessendam
19-11-2020

Dagboeken zijn er te kust en te keur. Voor elke leeftijd, voor elke doelgroep, voor elke kerkelijke kleur. Je moet eigenlijk wel moed hebben om hier nog een pennenvrucht aan toe te voegen. Cock Grandia deed het niettemin. En zijn ‘dagboek’ is nog een welkome aanvulling óók op de reeds verschenen uitgaven. Niet dat het met andere boeken concurreert: het boek over Paulus als pionier heeft een geheel eigen insteek. Het is een boek voor 185 dagen, een halfjaar dus. Het is immers geen wet van Meden en Perzen dat een dagboek voor een heel jaar bedoeld moet zijn. Als je elke dag een meditatie leest, ben je na zes maanden rond. Degene die het gaat lezen, doet er vast en zeker korter over. Het boek ‘leest’ gemakkelijk en na een bepaald gedeelte ben je soms benieuwd hoe het verder gaat. Waarom zou je het dan bij één bladzijde laten?

De titel van het boek zegt het al: het neemt ons mee op reis met Paulus. En dan wel met Paulus als ‘pionier’. Zo wordt hij overigens niet vanaf het begin getekend: éérst is hij de verbitterde vijand van allen die de naam van Jezus belijden. Zijn eerste reis is naar Damascus, maar die wordt vroegtijdig afgebroken.

Daarna echter begint zijn lange reis, van Jeruzalem naar Rome.

Als pionier, als iemand die ‘vanaf de grond begint’ zonder de uitkomst te weten. Zo doet Paulus het in Filippi op dat plekje aan de rivier, waar hij met een paar vrouwen in gesprek gaat.

Intussen heeft hij wel een duidelijk plan: de verkondiging van Christus voor een verloren zondaar.

Het ‘dagboek’ is eigenlijk een doorlopende vertelling waarin we op reis gaan met ‘pionier Paulus’. Of mogen we zeggen: in de voetsporen van het Evangelie? Op een boeiende manier wordt over Paulus’ ervaringen gesproken: over zijn vreugde overal het zaad van het Evangelie te strooien, maar ook over moeilijke momenten: als er geen wezenlijke belangstelling is voor zijn boodschap of rond zijn conflict met Barnabas.

Op reis met pionier Paulus is een waardevolle uitgave, die we van harte aanbevelen. Twee broeders uit de kring van medepioniers schrijven in het boek zélf al een aanbeveling. Daar sluit ik me dus bij aan.

Een opmerking over de lay-out: het gebruikte lettertype is vrij klein, ouderen zullen waarschijnlijk wat eerder een dagboek ‘met grote letter’ ter hand nemen. Voor jongere lezers is het té meer geschikt, mede door de stelling, de vraag of de doordenker die telkens wordt toegevoegd.

W. Arkeraats, Hardinxveld-Giessendam
W. Arkeraats, Hardinxveld-Giessendam