Waar bent u naar op zoek?

Complotdenken

18-11-2020

De coronacrisis heeft aanleiding gegeven tot diverse complottheorieën. Menig ingezonden stuk in het Reformatorisch Dagblad ging de afgelopen tijd over de vraag of christenen zich daarmee moeten inlaten, signaleert dr. M.J. de Vries.

De meningen lopen sterk uiteen. Sommigen zijn sterk geneigd er in te geloven, omdat ze goed aansluiten bij de gedachte dat de mens steeds slechter zal worden naarmate de eindtijd vordert. Anderen wijzen ze resoluut af en menen dat christenen zich ver moeten houden van deze vormen van roddel. Wat is wijsheid?

Theorieën

Theorieën ontwikkelen we allemaal. Als we iets zien gebeuren wat we niet meteen begrijpen, bedenken we er een mogelijke verklaring voor. Het fietslampje doet het niet, maar er is niets aan te zien? Dan is waarschijnlijk de batterij op. Die simpele theorie geeft een mogelijke verklaring voor het verschijnsel. Ze is ook toetsbaar. Nieuwe batterij erin en hij doet het: theorie bevestigd.

Eigenlijk gaat het net zo in de wetenschap.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 19 november 2020 of download de gratis pdf.

Bestel een los nummer, maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,- of neem een jaarabonnement op De Waarheidsvriend.