Waar bent u naar op zoek?

column

Confettitour

Drs. Elise van Hoek-Burgerhart
Door: Drs. Elise van Hoek-Burgerhart
Column
01-07-2024

Juni, de maand is net voorbij, heeft z’n eigen eigenaardigheden. Of misschien is het beter om te zeggen: z’n eigen dynamiek. In ons gezin hebben we twee verjaardagen. Dan zijn er nog wat neefjes en oma die verjaren. Eigenlijk begint het daar pas mee, want juni is nu eenmaal de maand die bijzonder volgestapeld is. Onze jaarlijkse confettitour, zeggen we hier.

De scouting is er vroeg bij dit jaar, het ramen lappen en bosonderhoud zijn achter de rug. Dan komt de school. Met emmers en doeken zijn het (meestal) de moeders die zich melden. Bureautjes poetsen en op de gekste plekken zand wegzuigen, het hoort er allemaal bij. En ook in het kantoorpand, het wijkgebouw van de kerk en op de zorgafdeling van een oude tante kan wie wil aan de slag.

Tussen de poetsklussen door is er ook nog gewoon het dagelijkse werk. Soms met even extra gas erop om toch die deadline te halen of die toetsen af te ronden voor de zomer aanbreekt. Er zijn de laatste sportwedstrijden van het seizoen, de laatste muziekuitvoeringen. Zat er maar meer dan vierentwintig uur in een etmaal. En juni blijkt ook een uitgelezen maand voor schoolreisjes en uitgestelde feestjes. We doen ons best vrolijk te blijven en van elk taartje, elke barbecue en elke picknick weer volop te genieten. Maar eerlijkgezegd bekruipt me soms een gevoel dat het toch niet helemaal klopt.

Ik denk zomaar dat er mensen zijn die een barbecue ook heel gezellig zouden vinden, maar door niemand worden uitgenodigd. Ik denk aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt die mee willen doen aan een schoonmaakavond. Misschien is er iemand die overspannen thuis zit, maar best een klusje zou willen doen. Er zijn mensen die de voedselbank bezoeken en voor hun kind ook graag een kinderfeestje willen organiseren met een bezoekje aan het zwembad en een patatje.

Soms lijkt het zo oneerlijk verdeeld, zo scheef en ongelijk in alledaagse dingen.

Maar alle beetjes helpen. Misschien toch goed om ons steeds te oefenen in die vraag: wie kan er nog meer mee helpen of wie kan ik mee laten genieten?

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Drs. Elise van Hoek-Burgerhart
Drs. Elise van Hoek-Burgerhart

is als manager onderzoek en beleid werkzaam bij de NPV – Zorg voor het leven.