Waar bent u naar op zoek?

column

Cross cultureel Kerst

20-12-2017

Nadat de Halloweenmaskers en -kostuums zijn weggehaald, worden langzaamaan de kerstslingers en plastic kerstboompjes in de winkels gezet.

Met een ‘jingle bells’ en een ‘hohoho’ begroeten levensgrote kerstmanpoppen al buigend de mensen die boodschappen komen doen. De Engelse versies van ‘Stille nacht’ en ‘Jubel het uit’ klinken door de luidsprekers van de MacDonalds en voor de grotere winkels staan kerstcollages met bijvoorbeeld een arrenslee waarin een kerstman zit. 

Hoewel weinigen weten waar het met Kerst om draait, ‘vieren’ steeds meer mensen het christelijke feest op hun manier. Op de vreemdste plaatsen krijgen kinderen een mooi versierde appel op de kerstavond. Want dit is de ‘vredesavond’ en in het woord ‘appel’ komt het karakter van ‘vrede’ voor. Ook lijkt een gemaskerd bal bij Kerst te horen, gelet op de kostuums en maskertjes die in grote hoeveelheden naast de bussen met nepsneeuw liggen.

We wonen in een gesloten land. Dat wil zeggen dat het land gesloten is voor zendingsactiviteiten. Echter, met Kerst gaat de deur zomaar even open en kunnen we vrijwel altijd openlijk vertellen wat het feest echt inhoudt. Het leuke aan Kerst vieren in een land dat dit feest aan het ontdekken is, en waar christenen Kerst vieren op een andere manier dan wij van huis uit gewend zijn, is dat je elk jaar weer verrast wordt.

Zo kan het gebeuren dat de buurvrouw aangeboden heeft om met jou het kerstdiner te maken en voor die gelegenheid allerlei speciale lekkernijen heeft meegenomen. Dan staan op de kerstdinertafel de tofu, en de gebakken aardappeltjes, de kippenklauwen en de chocoladepudding gebroederlijk naast elkaar, terwijl wij de blijde boodschap delen.

 

Zo kan het zomaar voorkomen dat je als gezin gevraagd wordt om op een grote communistische middelbare school te zingen, omdat ze graag wat meer willen weten van het ‘westerse kerstfeest’. Dan kan het gebeuren dat we bij binnenkomst een kerstmuts en appel als cadeau krijgen en onze collega het Evangelie voluit kan delen in een zaal vol tieners. Dat wij met elkaar uit volle borst kerstliederen zingen, met kerstmuts en al.

Marieke den Butter