Waar bent u naar op zoek?

Dagboek: Energie, euro’s, eerlijkheid

20-01-2014

Jaco Stremler werkt als plaatsvervangend directeur Energie & Duurzaamheid op het ministerie van Economische Zaken. Wat is zijn ervaring om anno 2014 christen en ambtenaar te zijn? Een dagboek.

Maandag

Mijn werkweek begint met een overleg van de strategiecommissie van het International Energy Agency. De vergadering begint om half 10 in Parijs. Mijn collega is evenals de meeste andere delegaties zondagavond al naar Parijs gegaan. Ik neem de vroegste trein naar Parijs en kom aan als de vergadering al ruim een uur bezig is. In hoog tempo worden allerlei internationale ontwikkelingen op energiegebied besproken. In de wandelgangen overleg ik met collega’s uit Denemarken en Engeland over onze inzet in Brussel in de discussie over de energiestrategie 2030.

Tijdens de lunchpauze maak ik met mijn collega een korte wandeling door de stad. Als we langs een kerk komen stel ik voor om even binnen te kijken; een neiging die ik heb bij iedere kerk in iedere stad. In dit geval is het ook een spontaan aanknopingspunt voor een gesprekje over God en geloof. Mijn collega heeft er helemaal niets mee en vindt het maar moeilijk te begrijpen dat ik iedere zondag naar de kerk ga. Tijdens de lunch praten we er nog een poosje over door.