Waar bent u naar op zoek?

Dagboek van Jacob Jan Dogterom

31-03-2014

Jacob Jan Dogterom is met zijn broer eigenaar van een landbouwbedrijf in Oude Tonge. Ze verbouwen voornamelijk tulpen, aardappels, uien, peen en graan. Wat is zijn ervaring om dat anno 2014 als christen te doen?

Zondag

Op deze mooie zondagmorgen fietsen we tussen de akkers door naar de kerk. Zal het deze week zulk mooi weer blijven? Een vraag die door je hoofd schiet. Kunnen we gaan zaaien?
Het is goed om op te gaan naar Gods huis. Eén dag in de week rusten van de arbeid en opgescherpt worden om navolgers te zijn van Jezus Christus. Om als gemeente weer onderwezen te worden om in je handel en wandel, in alles wat je doet op Jezus gericht te zijn en dat door te geven aan de mensen die deze week op je weg geplaatst worden.

Maandag

De ochtend begint met overleg met mijn broer. Wie gaat wat doen? Om half acht melden zich nieuwe medewerkers om de tulpen te gaan selecteren. Ze zijn er voor het eerst en krijgen van ons instructies hoe zieke bloemen te herkennen en te verwijderen. Zieke tulpen dragen een besmettelijk virus, dat door luizen van de ene naar de andere plant overgebracht kan worden. Bij jonge tulpen is dat zichtbaar door paarse streepjes in het blad. Later ook door gevlamde strepen in de bloem. Bij gele en witte exemplaren is dat niet zo, daarom is het belangrijk om deze twee kleuren in een vroeg stadium te selecteren, anders kun je het virus niet meer herkennen. Het ziektebeeld in het blad is maar twee weken zichtbaar. Selecteren gebeurt chemisch door een druppeltje onkruidbestrijdingsmiddel op de plant te laten vallen, waardoor de plant en de bol doodgaan. Selecteren gebeurt volgens een protocol van de overheid. Nadat de ploeg uitleg heeft gekregen, gaan we naar het land om aan het werk te gaan.