Waar bent u naar op zoek?

column

Date

24-09-2013

‘Heb je zin in een date?' Vlak voor mij staat een donkere man met stralend witte tanden.

Hij kijkt mij uitnodigend aan. Twee gouden tanden lichten op. Ik bevind mij ergens midden op de Zeedijk in Amsterdam en ben onderweg naar het Centraal Station. Uit mijn verbouwereerde, vragende blik trekt hij waarschijnlijk de conclusie dat ik hem niet versta. Hij herhaalt zijn vraag, maar nu in het Engels. Ik weet niets anders uit te brengen dan: ‘Nee, ik moet naar huis, mijn trein halen’. Zijn big smile verdwijnt als sneeuw voor de zon. Hij draait zich om en loopt weg. Ik haal opgelucht adem.

Het gesprekje doet mij weer beseffen in welke omgeving ik mij begeef. Het is hier altijd druk. De verschillende zijstraatjes van de Zeedijk geven toegang tot het Wallengebied. Mijn gedachten gaan naar het artikel dat ik ’s ochtends in de krant las. Over Second Love. ‘Sleur in relatie? Second Love, van flirten tot een afspraak met zwoele minnaar’, stond erboven.

Ik pak de stap weer op en passeer twee jongens die samen hand in hand lopen. Zij buigen hun hoofden naar elkaar toe en kussen elkaar. Aan het eind van de straat staan mannen en vrouwen bij een café. Ze lachen. De meesten hebben een glas bier in hun hand. Aan de muur boven hen hangt het bordje ‘Café Het elfde gebod’ met daaronder de tekst ‘Voluptatibus fruendum’, wat vrij vertaald betekent: ‘Gij zult genieten’.

Een gevoel van wanhoop bekruipt mij. In wat voor wereld leven wij? Waar zijn wij mee bezig? Waar gaat het naartoe? Heeft het werk dat Tot Heil des Volks en andere organisaties hier al jaren doen eigenlijk wel zin?

Naast mij blijft een groep toeristen staan. Hun gids wijst op de tekst boven de ingang van het voormalig kerkgebouw, vlak tegenover Café Het elfde gebod. Ik hoor hem met luide stem de tekst voorlezen en toelichten: ‘Spes Altera Vitae, dat betekent: Hoop op het andere leven’.  Hij vertelt over de christenen, stoere zeelieden, die hier al rond de Middeleeuwen samenkwamen. Over hun geloof in God en hoop op een beter, ander leven.

God laat Zijn stem horen. Ook nu nog.

Ik zit in de trein. Het was op het nippertje, maar ik heb hem gehaald. Zonder <i>second date<p>, maar met Hoop.

Marijke Bakker