Waar bent u naar op zoek?

De drie vrienden van Daniël stellen zich op als onbuigzame getuigen

21-11-2016

De drie vrienden worden in de vurige oven gegooid, maar zij zijn er niet alleen. God zendt de Engel Die redt. Wie zou niet zo’n wonder willen meemaken, merkt ds. M. Maas op.

Wat een opsteker zou het zijn voor het geloof. In deze geschiedenis is niemand toeschouwer. Iedereen moet kleur bekennen: blijven staan of buigen.

Waar gaat het om in deze geschiedenis? Gaat het om de drie vrienden die worden gered uit de vlammenzee? Als dat waar is, wat hebben onze vervolgde broeders en zusters dan aan Daniël 3?

Dilemma

In Daniël 3 gaat het om de vraag wie verlossen kan. Nebukadnezar zegt tegen de drie vrienden: ‘En wie is de god die jullie uit mijn handen verlossen kan?’ (Dan.3:15) Nebukadnezar denkt dat hij de god der goden is en de heer der koningen. Hij droomt van één groot rijk met één godsdienst voor alle volken. Nebukadnezar laat in het dal van Dura een gouden beeld maken. Hij organiseert een groot inwijdingsfeest en zet voor de zekerheid een dreigende oven klaar om mensen erin te gooien die niet voor het gouden beeld (voor hem) willen buigen. Zijn slogan luidt: wie niet wil buigen, zal branden.

Als de muziek speelt en het bevel klinkt, buigt iedereen, behalve de drie vrienden van Daniël. Dat betekent dat ze straks de oven in moeten. Is dat nodig? Als ze naar het bevel van de koning luisteren, zal er niets gebeuren. Wie gaat zo’n groot koning tegen de haren instrijken? De anderen buigen toch ook? Die weten toch ook wat ze doen? Denken de drie vrienden niet aan hun goede baan en geweldige salaris? Eén knielval en daarna kunnen ze fijn verder met hun leven.

Roeping

Het was te verwachten dat Nebukadnezar hun onbuigzaamheid hoog op zou nemen. Waarom wordt de koning witheet? Slechts drie Joodse mannen die niet willen buigen? Ja, maar dat is nu net de hele kwestie. De drie vrienden willen niet voor het gouden beeld knielen, omdat ze alleen voor God buigen. Ze kennen de woorden van Mozes: ‘Hoor Israël, de HEERE, onze God, de HEERE is één.’ (Deut.6:4) Ze weten dat hun God niet een god is, maar de enige God. God is de God der goden en de Heere der koningen. Ze buigen alleen voor de God van Israël en niet voor andere goden. Dat is de boodschap van Daniël 3.

De drie vrienden staan niet in het dal van Dura, zodat wij zouden zeggen: ‘Kijk, wat een supergelovigen, maar helaas, zo zijn wij niet.’ Ze staan er om te getuigen dat hun God de enige God is. Hij is de Levende en Hij heeft het voor het zeggen. Dit is immers de roeping van Israël in deze wereld?

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van 25 november 2016.