Waar bent u naar op zoek?

De Geest maakt Christus zichtbaar

26-06-2019

In het boek Handelingen volgt na fase 1 (tot geloof komen) steeds fase 2 (het vervuld worden met de Heilige Geest). Dit betekent niet dat er een tweedeling bestaat tussen ‘gewone’ christenen en ‘begeesterde’ christenen, legt ds. C. van Duijn uit.

Wat betreft de voorbeelden uit het boek Handelingen (in hoofdstuk 1/2, 8, 19) is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de ‘heilshistorie’ (de ontwikkeling van het heil) en de ‘heilsorde’ (hoe je het persoonlijk ondervindt). Dr. L. Floor wijst hier regelmatig op. De genoemde gebeurtenissen uit het boek Handelingen hebben betrekking op de ontwikkeling in de heilshistorie en zijn geen illustraties van de heilsorde. Ze beschrijven een situatie die eenmalig is.

Unieke tijd

In Handelingen 1 wordt de situatie van de gemeente beschreven na Pasen en voor Pinksteren. Dat is een uniek moment. Je kunt het niet zomaar doortrekken naar onze tijd. Opvallend is dat de wedergeboorte en de heiliging, het tot geloof komen en de toerusting om als gelovige te leven in Handelingen 2 samenvallen.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 27 juni 2019, of download hier de gratis pdf.

Klik hier om een los nummer te bestellen, en hier om een abonnement op De Waarheidsvriend te nemen.