Waar bent u naar op zoek?

De Herberg: een tijdelijk thuis

26-09-2018

Een tijdelijk thuis én geestelijke begeleiding, die combinatie biedt de Herberg. Wie het niet meer trekt, mag er een periode van drie tot zes weken afstand nemen van de thuissituatie, schrijft Meta van der Wind.

Sinds 25 jaar vormt het pastoraal diaconaal centrum een oase van rust op landgoed De Pietersberg bij Oosterbeek. 

De Herberg ontvangt een kleine 200 gasten per jaar, gemiddeld zo’n zestien tegelijk, aldus Henk Meuleman, die ruim anderhalf jaar geleden directeur werd. ‘Het zijn mensen die meer moeten dragen dan ze kunnen.’ ‘Iedere volwassene kan hier terecht’, zegt gastenbegeleider Jansje Spaan over de doelgroep. De meerderheid is tussen de 30 en 60 jaar. 

Uit balans raken kan iedereen overkomen, is haar ervaring. ‘Het komt door verliezen die mensen te verwerken krijgen, door arbeidsconflicten, burn-outachtige klachten of relatieproblematiek. Overbelaste mantelzorgers zien we hier ook. Vaak zorgt een combinatie van dingen voor problemen. De gasten zijn mensen zoals jij en ik. We zijn allemaal kwetsbare mensen.’

Benieuwd naar het hele verhaal over de Herberg? Lees de volledige tekst van dit artikel in het themanummer ‘Rust en balans’ van De Waarheidsvriend van donderdag 27 september 2018.