Waar bent u naar op zoek?

De kerk en de Holocaust

26-04-2011

Dit jaar is het 66 jaar geleden dat er een einde kwam aan een oorlog die talloze mensenlevens heeft gekost. Onder deze slachtoffers bevonden zich 6 miljoen Joden. Deze massavernietiging blijft ons bezighouden, aldus dr. A.A.A. Prosman

Hoe is het mogelijk dat mannen, vrouwen, kinderen, zieken, gehandicapten, zuigelingen massaal de dood werden ingedreven? Hoe is het mogelijk dat het in onze moderne tijd is gebeurd? Niet in de ‘donkere’ Middeleeuwen vond dit plaats, maar in de twintigste eeuw. Onlangs las ik de opmerking: als er toen (in ’40-‘45) internet was geweest, had de Holocaust nooit plaatsgevonden. Dat is een wel heel optimistische gedachtegang. We hoeven maar te denken aan wat zich heeft afgespeeld in Rwanda in 1994. Onder het oog van de hele wereld werden 500.000 à 1 miljoen mensen afgeslacht. En ook kunnen we ons de vreselijke gebeurtenissen in Srebrenica in 1995 nog heel goed herinneren: 8000 moslims werden vermoord.

De vraag die mij al langer bezighoudt, is niet alleen hoe kon de Holocaust gebeuren, maar vooral: wat is de christelijke kerk aan te rekenen? Hoe schuldig is zij?