Waar bent u naar op zoek?

De markante Diepenhorst-telgen

12-09-2017

In het museum van de stad Gouda hangt een zestiende-eeuws portret van een heer, waarschijnlijk een lid van rederijkerskamer ‘de Goudsbloem’. Het schilderij stelt de notaris, procureur en taalman Pieter Cornelisz Diephorst voor, vertelt ds. L.J. Geluk.

Hij wordt ‘de laarzenman’ genoemd, omdat er ook twee laarzen zijn afgebeeld. De man, midden veertig, heeft een aangelijnde windhond bij zich, houdt in de rechterhand een roemer vast en zijn hoofd is gedekt met een kleine baret. Hij woont in Gouda, waar hij in november 1599 overlijdt. Zijn zoon Cornelis was secretaris van Gouderak en later procureur te Moordrecht.

Wanneer dr. J. de Bruijn in zijn inleiding op P.A. Diepenhorst. Herinneringen de familie Diepenhorst een voorbeeld van de emancipatie van Kuypers ‘kleine luyden’ noemt, geldt dat maar ten dele voor deze familie. Meerdere geadelde families zouden wellicht willen beschikken over het portret van een voorvader uit de zestiende eeuw, maar kunnen dat niet. Dus op die ‘kleinheid’ valt deze keer wel iets af te dingen.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 14 september 2017.