Waar bent u naar op zoek?

In de Psalmen zijn mensen in gesprek met zichzelf, met de medemens en met God

De weg naar binnen

Ds. A. Goedvree
Door: Ds. A. Goedvree
07-11-2023

Er is geen bijbelboek waarin de ziel zo nadrukkelijk aanwezig is als in de Psalmen. Dat is niet verwonderlijk als je bedenkt dat de ziel alles omvat van het innerlijke leven – van zichzelf, voor de ander en vooral met God. Wat is de plaats van de ziel in de Psalmen en wat kunnen we daarvan leren?

In de filosofische en psychologische bezinning op de vraag wat de ziel is, zien we verschillende antwoorden en daardoor een groeiende onduidelijkheid. Is het innerlijke leven van een mens terug te brengen tot louter een neurologisch proces of is de mens meer dan zijn brein? Is ons bewustzijn slechts verbeelding of is het een mysterieuze dimensie van het mens-zijn? Waarom kunnen we wel allerlei ervaringen van de ziel in kaart brengen, maar nauwelijks onder woorden krijgen wat de ziel ís?

Verlegenheid

We zien in onze cultuur een brede belangstelling voor het innerlijke leven. In boekwinkels zijn veel boeken en tijdschriften te vinden over psychische en spirituele zelfhulp. Door velen wordt een beroep gedaan op psychologen en coaches. We zien een verlegenheid ten aanzien van het omgaan met de ziel, het inwendige leven. Er is medisch veel mogelijk, technisch is zoveel bereikt en door social media zijn we verbonden aan platforms die beloven dat ze ons leven zullen veraangenamen. Maar we weten niet meer hoe we moeten omgaan met onze ziel. We leven zo intens ‘naar buiten’ dat we de weg ‘naar binnen’ niet meer kennen.

Aards en goddelijk

Wat is de ziel volgens de Bijbel?

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 9 november 2023. Neem een jaarabonnement (€ 52,50). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Ds. A. Goedvree
Ds. A. Goedvree

is predikant van de hervormde gemeente te Hoevelaken, Stoutenburg en Achterveld.