Waar bent u naar op zoek?

Deelname aan het heilig avondmaal vraagt om een goede voorbereiding

Dicht bij de Heere Jezus

Ds. B.J.W. Ouwehand
Door: Ds. B.J.W. Ouwehand
Doop en Avondmaal
Kerkelijke gemeente
23-03-2023

We komen uit een tijd waarin het absoluut niet vanzelfsprekend was om aan het heilig avondmaal deel te nemen. Inmiddels is de situatie in veel gemeenten behoorlijk veranderd. Vandaag is het min of meer vanzelfsprekend om nadat je belijdenis hebt gedaan aan het heilig avondmaal deel te nemen.

Dat is zeker een positieve ontwikkeling. Wie Christus gelovig als Heere en Heiland heeft beleden, kan immers niet anders dan gehoorzaam luisteren naar de roepstem van de hemelse Gastheer: Kom dan, want alle dingen zijn gereed. Deze positieve ontwikkeling gaat echter gepaard met een gevaar. Het gevaar van de vanzelfsprekendheid. Met als gevolg dat het heilig avondmaal voor ons niet de waarde krijgt die het verdient.

Bijbelse opdracht

Steeds vaker gebeurt het dat de avondmaalsgangers door het heilig avondmaal worden verrast, omdat ze er in de week van voorbereiding niet aan hebben gedacht. Met als gevolg dat ze zich niet op de juiste wijze hebben beproefd, terwijl dat toch een duidelijke bijbelse opdracht is (1 Kor. 11:28). Daarnaast zie ik ook dat de viering door sommige mensen gemakkelijk een keertje wordt overgeslagen. Alsof de viering een van de vele opties is die je als christen hebt om je geloof mee te versterken.

De opdracht van de apostel Paulus om je van tevoren te beproeven, is ook vandaag de dag urgent. De heiligheid van de viering eist dat van ons.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 23 maart 2023. Neem een jaarabonnement (€ 52,50). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Ds. B.J.W. Ouwehand
Ds. B.J.W. Ouwehand

is predikant van de hervormde gemeente te Andel.