Waar bent u naar op zoek?

Die eerste blik

Ds. Ron van der Spoel
Door: Ds. Ron van der Spoel
Column
16-04-2024

Het gebeurde op een zomerse dag toen ik nog maar net bij het Leger des Heils in Maastricht werkte. Ik ben op onze nieuwe ontmoetingsplek met iemand in gesprek, wanneer er een jonge vrouw binnen komt lopen. Even kijk ik op, ik zie dat ze van top tot teen getatoeëerd is. Dan concentreer ik me weer op de man met wie ik in gesprek ben. Even later komt de jonge vrouw tegenover me zitten.

‘Ik zag je wel kijken, hoor’, gooit ze er uit. ‘Je hebt me direct veroordeeld. Ik zag het in je ogen.’ Ik weet even niet wat ik moet zeggen. Dan kijk ik haar in de ogen en zeg eerlijk: ‘Je hebt gelijk. Ik heb van binnen direct een oordeel over je geveld.’ Even kijkt ze me zwijgend aan. Dan gaat ze met haar handen over haar getatoeëerde ledematen en zegt ze zachtjes: ‘Dit alles heeft een reden. Dit komt ergens vandaan, hoor.’ Ik hoor en zie een enorme pijn in haar en schaam me diep.

Dankzij deze ene leerzame ontmoeting herken ik eerder en scherper dan ooit tevoren die automatische neiging om een ander te oordelen, en vaak ook te veroordelen. Een korte eerste indruk, en je denkt al precies te weten wie en hoe de ander is. Bij het Leger des Heils heb ik ontdekt dat wanneer je iemand die wat vreemd overkomt beter leert kennen, dat dan blijkt dat je er vaak mijlenver naast zit. Natuurlijk kun je iemand vreemd vinden. Maar zodra je zo iemand écht serieus neemt, blijkt er altijd een verhaal achter het vreemde gedrag of bijzondere uiterlijk te zitten.

Daarom waarschuwt Jezus onder andere in de Bergrede zo nadrukkelijk voor het oordelen: ‘Oordeel niet, opdat er niet over je geoordeeld wordt. Want op grond van het oordeel dat je velt, zal over jou geoordeeld worden, en met de maat waarmee je meet, zal jou de maat genomen worden.” (Matt.7:1,2)

Die eerste blik, daar begint het allemaal mee. De ander voelt het direct. Daarom bid ik sinds die ontmoeting vaak: ‘Heere, help mij om met Uw ogen naar anderen te kijken.’

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Ds. Ron van der Spoel
Ds. Ron van der Spoel

werkt als straatpastor bij het Leger des Heils in Zuid-Limburg en hij is gevangenispredikant.