Waar bent u naar op zoek?

Door een oosterse bril valt ander licht op bijbelverhalen

02-03-2021

Door je onder te dompelen in een oosterse cultuur, komen veel (bijbel)verhalen in een ander licht te staan. Er valt warm oosters licht op het relationele en het schaamtevolle in gebeurtenissen, stelt Nelleke Hoekman.

Automatisch verdwijnt daarmee het aanwijzen van de schuld en de verantwoordelijkheid naar de achtergrond.

Juist de afgelopen jaren, wonend in het Midden-Oosten, hebben me geleerd anders te kijken naar vrouwen zoals de Samaritaanse vrouw uit Johannes 4.

Niet alleen simpelweg het opzetten van de oosterse bril heeft me geholpen orde te scheppen in de verwarring van mijn gedachten over oordeel, schuld, bewogenheid en mededogen. Ik ga nog even terug naar de verhalenvertelster (zie kader). Ze verstond de kunst om het verhaal te laten binnenkomen in mijn hart. Ik voelde liefde voor de vrouw uit Samaria wier leven zo getekend was door bedrog, schaamte en verkeerde keuzes.

Juist die gevoelens van compassie maakten deel uit van mijn verwarring. Mijn hoofd en mijn hart lagen in de clinch met elkaar.

 

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 4 maart 2021.

Bestel een los nummer, maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,- of neem een jaarabonnement op De Waarheidsvriend.