Waar bent u naar op zoek?

Dorcas helpt in 2019 ruim miljoen mensen

20-08-2020

De christelijke hulp- en ontwikkelingsorganisatie Dorcas heeft in 2019 meer dan één miljoen kwetsbare mensen in Afrika, Oost- Europa en het Midden-Oosten geholpen.

Het centrale thema van het werk was het mobiliseren van lokale gemeenschappen. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2019.

‘We kijken met grote dankbaarheid terug op 2019. Het is mooi dat we meer dan een miljoen mensen hebben kunnen helpen. Ook hebben we grote stappen gezet in de kwaliteit van ons werk. Het draait namelijk niet alleen om de aantallen, maar ook om de manier waarop we ons werk doen en het uiteindelijke effect’, aldus Leo Visser, algemeen directeur bij Dorcas.

In Oost-Europa werden ruim 25.000 mensen geholpen via ontwikkelingsprogramma’s en door voedselpakketten. In de landen in het Midden-Oosten speelde het verlenen van noodhulp een grote rol: bijna 400.000 mensen werden bereikt. De meeste mensen die in 2019 door Dorcas zijn geholpen komen uit Afrika. Bijna 700.000 kwetsbare mensen zijn daar geholpen.

Het versterken van gemeenschappen speelde in 2019 een centrale rol in het werk van Dorcas. Of er nu noodhulp of ontwikkelingswerk wordt verleend, de gemeenschap is het startpunt voor het werk. Leo Visser: ‘Tijdens een werkbezoek zei een inwoner tegen mij dat hij dankzij Dorcas heeft geleerd dat hij zelf een bijdrage kan leveren aan de gemeenschap. En dat ze nu, door als gemeenschap samen te werken, hun problemen veel beter kunnen oplossen.’

In totaal heeft Dorcas in 2019 meer dan 27 miljoen euro ontvangen via onder andere donaties, sponsoring, fondsen en inkomsten uit de winkels. Door een aantal meevallers is er een goede uitgangspositie ontstaan voor 2020.