Waar bent u naar op zoek?

Dr. Ewald Mackay: ‘Laten de kerken van nu aansluiten bij vroegchristelijke sacraliteit’

11-02-2020

In Nederland heeft God Zich een Huis gebouwd, dat deel is van ‘het Grote Huis’ van de geloofstraditie van de kerk van alle tijden en plaatsen. Hoe heeft deze geloofstraditie de Nederlandse identiteit bepaald? Dr. Ewald Mackay schreef er een boek over.

De postmoderne, seculiere Nederlander heeft er misschien moeite mee om te erkennen dat de Nederlandse identiteit voor een groot deel wordt bepaald door haar christelijke wortels. Een goede reden voor de redactie van de Artiosreeks van de Gereformeerde Bond om dr. Mackay te vragen een boek te schrijven over de plaats en betekenis van de christelijke traditie in de geschiedenis en identiteitsvorming van ons land.

Dr. Mackay: ‘Momenteel is in ons land een discussie aan de gang over onze identiteit. Wie zijn wij? We lijken onze identiteit kwijt te zijn of kleuren deze eng-nationalistisch in. Mijn boek, Het Grote Huis achter de dijk. De plaats van de christelijke geloofstraditie in de geschiedenis van Nederland zou kunnen worden gebruikt door individuele lezers of kringen om deze wezenlijke vraag voor onszelf vanuit een christelijk perspectief te beantwoorden.’

Lees de volledige tekst van dit interview in De Waarheidsvriend van donderdag 13 februarii 2020, of download hier de gratis pdf. 

Klik hier om een los nummer te bestellen, en hier om een abonnement op De Waarheidsvriend te nemen.