Waar bent u naar op zoek?

Dress less

06-12-2011

Wie regelmatig een avond tv kijkt weet dat er zeer veel bloot te zien is. ‘Dress less' - minder kleding aan je lijf - is het motto in onze maatschappij, schrijft Michel van Heijningen.

Drs. Bert Dorenbos van de stichting Schreeuw om Leven riep christenen een paar maanden terug op om in actie te komen tegen een reclamecampagne waarbij op allerlei plaatsen in het openbare leven een schaars geklede dame zichtbaar was. Dit verschijnsel valt steeds vaker waar te nemen in onze maatschappij. Je ziet het als je filmbeelden van pakweg twintig jaar geleden vergelijkt met beelden die ons nu dagelijks bereiken. Er is steeds meer bloot op de buis en om ons heen. Het motto is vandaag: Dress less to impress, kleed je minder om meer indruk te maken.

Deze tendens beïnvloedt christenen. Ook onder hen is die ontwikkeling waar te nemen. Op de website cip.nl beklaagde eerder dit jaar een evangelische voorganger zich over dames die ‘uit volle borst meezingen met een diep decolleté’. Een medewerker van Athletes in Action, een organisatie die met allerlei positief christelijk jongeren eropuit trekt om via sport en spel te evangeliseren, vertelde me onlangs dat het heel moeilijk is om de kledingregels over te brengen. Meiden mogen bijvoorbeeld tijdens de acties niet met spaghettibandjes lopen. Het gaat dan om jongeren die actief meedoen met het evangelisatiewerk en toch niet direct aanspreekbaar lijken op hun kledingstijl.