Waar bent u naar op zoek?

Ds. A. Jonker neemt afscheid van Putten

10-09-2020

Op 1 september ging ds. A. Jonker met emeritaat en nam hij afscheid als dienstdoend predikant van wijkgemeente 4 van de hervormde gemeente Putten. Ook sloot hij daarmee een lange periode af waarin hij diverse gemeenten heeft gediend als herder en leraar. Zijn eerste gemeente was Schoonrewoerd, waar hij begon in 1983. Daarna diende hij de gemeenten Stolwijk (1987), Barendrecht (1992), Nijkerk (1998) en Baarn (2003). In 2009 kwam ds. Jonker naar Putten. Daar was hij eerst wijkpredikant in (toen nog) wijk 5 en vanaf 2013 in wijk 4, die hij diende tot zijn emeritaat. Naast zijn werk als gemeentepredikant is ds. Jonker tot 2019 als voorzitter en directeur betrokken geweest bij de Stichting Steun Messiasbelijdende Joden te Nijkerk.

Op 4 september was de afscheidsavond in De Aker in Putten. Veel gemeenteleden maakten gebruik van de mogelijkheid om afscheid te nemen van ds. Jonker en zijn vrouw. Daarna werd officieel afscheid genomen van de kerkenraad van wijk 4, collega predikanten en kerkbeheer. Namens hen werden woorden van dank uitgesproken. Op het eind sprak ds. Jonker zelf nog een dankwoord uit, nadat hij kort had teruggeblikt op de afgelopen 37 jaar. ‘Loof de Heer’.

Op zondagochtend 6 september was de afscheidsdienst in de Oude kerk. Ds. Jonker hield eerst een toespraak waarin hij dankwoorden uitsprak. Daarna hield broeder C. de Vries een korte toespraak namens de algemene kerkenraad van de hervormde gemeente van Putten. Na deze toespraak werden ds. en mevrouw Jonker Psalm 90:9 toegezongen. Daarna hield hun dochter H. Schaap-Jonker een toespraak namens zijn kinderen.

De schriftlezing was uit Johannes 10:1-21. De tekst was vers 16b: ‘en het zal worden één kudde en één Herder.’ We mogen verlangen naar de wederkomst van onze Heere Jezus Christus, want dan zullen we allen weer één kudde zijn van Hem. In lijn met de bijbeltekst mocht ds. Jonker zijn staf als ‘onderherder’ teruggeven aan die ene Herder.

Na het afscheid staat geen punt, maar een komma. Ds. Jonker blijft betrokken bij het werk in wijkgemeente 4 als bijstand in het pastoraat. Hij en zijn vrouw blijven in Putten wonen op hetzelfde adres.