Waar bent u naar op zoek?

Ds. A. Langeweg neemt afscheid van Haaften Op zondag 2 juli heeft ds. A. Langeweg

06-07-2023

Op zondag 2 juli heeft ds. A. Langeweg afscheid genomen van de hervormde gemeente te Haaften. De predikant bediende het Woord uit Jakobus 3, met als kerntekst vers 8a: ‘Maar de tong kan geen mens temmen.’ Het thema van de preek was ‘Het hart op de tong’.

De tong is de verbinding tussen onze bin‑nenkant en de buitenkant, als je spreekt zie je als het ware een foto van wie je bent. De vraag is welke foto wij als gemeente, als christenen verspreiden. Kunnen de mensen aan onze tongval zien welke God wij dienen? Dan komt de vraag op, ook voor een predikant: kan ik met mijn tong, en met wat ik zeg en zei, verschijnen voor God? De tong kan door geen mens getemd worden, maar wel door God. Gods tong, Gods Woord, is betrouwbaar en nooit gespleten, daar kun je van op aan! Door het vleesgeworden Woord, Jezus Christus, heeft God Zich ook uitgesproken naar ons: Ik wil dat niemand verloren gaat.

Als we de liefde van Christus geproefd hebben, kan de tong niet meer doorlispelen in de zonde. Dan gaan wij door onze tong God lieven en loven en zetten we die in dienst van Hem. De tong van de predikant gaat Haaften verlaten, maar we mogen weten dat Gods tong, Gods Woord, blijft. Daarvan mogen en moeten we alles verwachten. Na de verkondiging werd ds. Langeweg toegesproken door burgemeester S. Stoop namens de gemeente West-Betuwe. Scriba D. Bok bedankte de scheidende predikant namens de gemeente en de kerkenraad voor het brengen van het Woord en al het overige wat hij, samen met zijn gezin, betekend heeft.

Hierna zong de gemeente ds. Langeweg Psalm 119:53 toe (gewijzigd) toe en familie Langeweg Psalm 67:1 en 3, waarna ds. Langeweg een dankwoord sprak.

Haaften was de eerste gemeente van ds. A. Langeweg. Op 20 augustus wordt hij DV bevestigd in de hervormde wijkgemeente van bijzondere aard te Barendrecht.