Waar bent u naar op zoek?

in memoriam

Ds. C. van Bart (1930-2021)

Ds. J.W. van Bart
Door: Ds. J.W. van Bart
10-08-2021

Op 10 juli kwam er een einde aan het aardse leven van Cornelis van Bart. Hij mocht de hoge leeftijd van negentig jaar bereiken. In die negentig jaar was hij eerst zoon, later echtgenoot, vader, grootvader en overgrootvader. In die kring zal hij vanwege zijn betrokkenheid en altijd aanwezige interesse voor jong en oud gemist worden.

Kees van Bart werd op 16 augustus 1930 in Maarssen geboren. Zijn vader was fabrieksarbeider en zijn moeder weidde zich aan het gezinsleven: eenvoudige mensen die zich eerst niet zo goed raad wisten met een zoon die goed kon leren. Kees volgde daarom een voorzichtige route via de mulo naar de hbs. Na de hbs overwoog hij om geneeskunde te gaan studeren, een terrein waar hij zijn leven lang interesse voor heeft gehouden. Maar hij voelde de roeping om op een andere wijze te gaan dienen; als predikant. Daarvoor moest hij eerst een vooropleiding klassieke talen volgen.

In 1952 begon hij aan de studie theologie in Utrecht. Later vertelde hij vaak over de colleges van onder anderen professor Severijn, Van Ruler, Hulst en Van Unnik. Zijn interesses waren ook toen al breder. In 1956 hield hij op Voetius een lezing over de werken van Dostojewski, een schrijver met wie hij tot op hoge leeftijd bezig is geweest. In 1958 rondde hij de studie af en trouwde hij met Adri Waasdorp, dochter van een boekverkoper uit Utrecht die hij had leren kennen in de winkel.

Lees de volledige tekst van dit in memoriam in De Waarheidsvriend van donderdag 5 augustus 2021.

Neem een jaarabonnement (€ 49,00). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Ds. J.W. van Bart
Ds. J.W. van Bart

is predikant van de hervormde gemeente te Harderwijk.