Waar bent u naar op zoek?

in memoriam

Ds. E.J. Bos (1944-2022)

Ds. J. Snaterse
Door: Ds. J. Snaterse
17-03-2022

Evert Jan Bos werd op 16 juli 1944 in Putten geboren. Kort daarna, op 1 oktober, werden alle mannen uit zijn dorp als wraakactie in een razzia door de Duitsers weggevoerd. Velen kwamen niet terug. In het opgroeien heeft dit een onuitwisbare indruk op hem gemaakt.

Omdat hij van eenvoudige komaf was, werd niet verwacht dat hij het in zich had te gaan studeren. Toch zette hij door en via een omweg kwam hij uiteindelijk in Utrecht terecht om theologie te studeren. Hij besefte dat het niet vanzelfsprekend was en alleen door Gods genade mogelijk werd.

Zachtmoedige liefde

Geboren in een Veluws gezin ervoer hij het diepe geloof, al werd er weinig over gesproken. Dit introverte kenmerkte ook Evert Jan, hoewel hij op de kansel wel alle vrijmoedigheid kreeg. Het was hem lief het rijke Evangelie van zonde en genade te ontvouwen voor de gemeente.

Bewogen over zijn kudden diende hij vervolgens in Kamperveen, Hattem, Numansdorp, Vlagtwedde, Dedemsvaart en Elim. Wat in één zin wordt genoemd, vormde in feite vele jaren van trouwe arbeid, met dagelijkse toewijding en dienstbaarheid. Zelden was een vraag uit de gemeente hem te veel. Met zachtmoedige liefde wist hij mensen met elkaar te verbinden, ondanks de verschillen die konden opspelen. Hij was erop gericht de gemeente bij elkaar te houden.

Lees de volledige tekst van dit in memoriam in De Waarheidsvriend van donderdag 17 maart 2022. Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Ds. J. Snaterse
Ds. J. Snaterse

is predikant van de hervormde gemeente te Hoogeveen.