Waar bent u naar op zoek?

Ds. J.C. Schuurman neemt afscheid van Capelle aan den IJssel

22-10-2020

Op zondag 4 oktober nam ds. J.C. Schuurman afscheid van de gemeente van Capelle aan den IJssel (Nieuwe Westerkerk). Drie dagen eerder ging hij met emeritaat. In de ruim veertig jaar die hij als gemeentepredikant werkzaam mocht zijn, woonden hij en zijn vrouw in Zalk-Veecaten (1980), Rijssen (1985), Capelle aan den IJssel (1991), Alblasserdam (1996), Ridderkerk (2000), Boven-Hardinxveld (2005), Harderwijk (2010) en wederom Capelle aan den IJssel (2015).

In de afscheidsdienst bediende ds. Schuur‑man het Woord uit 2 Korinthe 5:18: ‘En dit alles is uit God, Die ons met Zichzelf verzoend heeft door Jezus Christus, en ons de bediening van de verzoening gegeven heeft’. Het thema was: ‘Alles uit God!’ Ds. Schuurman sprak zijn verwondering uit dat de Heere hem had gebruikt als ambassadeur in Zijn dienst. Alleen in Gods kracht (God werkt door het zwakke, menselijke heen) kon hij zijn werk doen, alleen door in Christus te zijn en te blijven. De Heilige Geest wilde de prediking gebruiken om zondaren tot geloof te bewegen en te versterken in het geloof. Dat stemt tot verwondering. Ere wie ere toekomt: Hem zij de lof.

Op de voor hem bekende, pastorale wijze wees hij de gemeente erop dat het komen onder de verkondiging geen vrijblijvende zaak is en een biddende en verwachtende houding vraagt. We moeten en mogen ons behoud bij Hém zoeken. Het Evangelie is uitnodigend, want de verzoening is zó ruim. Na de dienst werd hij toegesproken door ds. E.G. de Kruijf (namens de protestantse gemeente Capelle aan den IJssel en het ministerie van predikanten) en door ouderling L.J. de Jonge (namens kerkenraad en gemeente). Ook mw. Schuurman werd bedankt voor haar wijsheid en betrokkenheid op de gemeente en de ondersteuning in het ambt. Een gelegenheidskoor bracht aansluitend een deel uit ‘Jesu meine Freude’ ( J.S. Bach) ten gehore, waarna ds. Schuurman nog een dankwoord sprak. De familie Schuurman is verhuisd naar Putten.