Waar bent u naar op zoek?

Onverstandig om als kerk geregistreerd partnerschap te zegenen

Een verkeerd signaal

Ds. B.J.W. Ouwehand
Door: Ds. B.J.W. Ouwehand
Huwelijk
08-07-2024

Op mijn twee artikelen over het burgerlijk huwelijk en het geregistreerd partnerschap (4 en 11 april) heb ik verschillende reacties ontvangen. Daaruit blijkt opnieuw de gevoeligheid van dit thema. Een aantal van deze reacties daagt uit tot verdere bezinning en daarmee ook tot een reactie van mijn kant.

In mijn vergelijking tussen het burgerlijk huwelijk en het geregistreerd partnerschap heb ik er niet op gewezen dat het burgerlijk huwelijk slechts bij de rechter kan worden ontbonden, terwijl een geregistreerd partnerschap bij een notaris kan worden ontbonden. Tenminste, als er geen kinderen in het spel zijn. Hier stuiten we inderdaad op een juridisch verschil.

Het is lastig hoe je dit verschil precies moet duiden. Als je dit verschil zwaar aanzet, kom je daarmee uiteindelijk toch in de problemen. Zijn beide relatievormen op het moment dat er kinderen in het spel zijn dan opeens wel hetzelfde?

Seculiere visie

De afgelopen jaren zijn het burgerlijk huwelijk en het geregistreerd partnerschap steeds meer op elkaar gaan lijken. Op het moment dat je je verzet tegen het geregistreerd partnerschap vooral juridisch fundeert, houd je volgens mij steeds minder verzetsgrond over. Ik heb daarom geprobeerd om vanuit een meer bijbels-theologisch kader te vertrekken. In dat licht kun je niet anders dan kritisch staan tegenover de hedendaagse invulling door de overheid van zowel het burgerlijk huwelijk als het geregistreerd partnerschap.

Laat ik op dat laatste nog wat inzoomen.

Dit artikel gratis verder lezen?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees de volledige tekst van dit artikel.

"*" geeft vereiste velden aan

Ds. B.J.W. Ouwehand
Ds. B.J.W. Ouwehand

is predikant van de hervormde gemeente te Scherpenzeel.