Waar bent u naar op zoek?

Zomerschool Driestar is tocht naar exotische oorden

Een zinvolle vakantiereis

Floris de Heer
Door: Floris de Heer
Onderwijs
06-07-2021

Veel vakanties worden gebruikt om op vakantie te gaan, dat wil zeggen om een reis te maken. Dit kan heel nuttig zijn, want waar men door gewenning blind kan worden voor zijn omgeving, gaan door rond te trekken de ogen open. Andere vormen van reizen kunnen hetzelfde effect hebben.

Door te reizen wordt het nieuwe minder gemakkelijk veronachtzaamd. En als men weer thuiskomt, is er vaak hernieuwde aandacht voor wat we dachten te kennen.

Nieuwe context

Met het bewustzijn van deze werking van reizen, kan reizen ook op andere wijzen dan gewoonlijk gebeuren. In plaats van ons te verplaatsen naar een ander land, kunnen we ook in een nieuwe context belanden door bijvoorbeeld het aandachtig lezen van oude boeken of het aandachtig spreken met mensen die kennis van andere zaken hebben dan waar we zelf kennis van hebben.

Dat laatste heb ikzelf een jaar geleden ondervonden op de zomerschool van Driestar Educatief. De zomerschool is een reis naar exotische oorden. De reis is heel gevarieerd: mensen van allerlei slag komen voorbij: een historicus, een politicoloog, een arts, een ethicus, een kunstenaar, een muzikant… Ieder van hen vertelt hoe hij of zij als christen werkzaam is – hoe ieder van hen in het eigen vakgebied zoekt naar het dienen en kennen van God.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 8 juli 2021.

Floris de Heer
Floris de Heer

uit Wageningen is onderzoekend technoloog bij een waterschap.