Waar bent u naar op zoek?

Eenheid centraal bij Van de Beek

28-08-2012

Met 'Lichaam en Geest van Christus. De theologie van de kerk en de Heilige Geest' heeft dr. Van de Beek (weer) een indrukwekkend boek geschreven, schrijft dr. C.G. Geluk.

‘Als we echt gaan nadenken over wat de kerk in haar wezen is en de huidige bonte verzameling van kerkgenootschappen overzien, dan kunnen we alleen maar verbijsterd zijn’, schrijft dr. A. van de Beek in zijn nieuwste boek. Daarom is de eerste stap die de kerk zou moeten zetten die van de vereniging.

Met Lichaam en Geest van Christus. De theologie van de kerk en de Heilige Geest heeft dr. Van de Beek (weer) een indrukwekkend boek geschreven. Het begrip eenheid loopt als een rode draad door heel Van de Beeks boek heen. Zijn verlangen daarnaar heeft diepe theologische wortels. De eenheid van de kerk is gefundeerd in de eenheid van God. De verdeeldheid van de kerk is een ontkenning van deze eenheid. Zo kunnen we de eucharistie, het gedenken van de dood van Christus, niet naar behoren vieren. Terwijl dat centraal is in het bestaan van de kerk. Daarom moeten we alles doen om het verdeelde lichaam te helen. Hoe? Door verzoening. Door samen aan ‘de ene Tafel’ te zitten.