Waar bent u naar op zoek?

Eenzaamheid

25-10-2011

Wanneer eenzaamheid sterk verbonden is met het alleen zijn, kan het goed zijn om de sociale kring te vergroten, schrijft drs. E.M. Nobel-Buijs.

Oorzaken van eenzaamheid kunnen sterk verschillen. Dat maakt dat er geen algemene richtlijnen gegeven kunnen worden hoe je met eenzaamheid om zou kunnen gaan. Er kan een verschillende insteek gekozen worden om de eenzaamheid minder groot te maken.  

Wanneer eenzaamheid sterk verbonden is met het alleen zijn, kan het goed zijn om de sociale kring te vergroten. Als je verlegen bent en niet zo goed durft, kan het moeilijk zijn om daartoe initiatieven te nemen. Het kan waardevol zijn wanneer iemand je daarbij helpt en bijvoorbeeld met je meegaat als je voor het eerst naar een kring of activiteit gaat.

De kerkelijke gemeente kan daar een plaats in innemen. Je kunt je aansluiten bij een vereniging of (bijbel)kring. Met name activiteiten waar plaats is voor ontmoeting, kunnen de basis leggen voor een dieper contact. Het is fijn als je meerdere contacten kunt opbouwen. Met de ene vriend kun je goed praten, terwijl je het leuk vindt om met een andere vriend dingen te ondernemen. Zo voorkom je dat je één persoon als het ware gaat claimen.