Waar bent u naar op zoek?

Eenzame ouderen

29-09-2020

Van de volwassen Nederlanders voelt 43 procent zich soms of vaak eenzaam. Bij 10 procent is sprake van sterke eenzaamheid. Waarom is eenzaamheid een probleem, hoe groot is het probleem en wat betekent dit voor de kerk? vraagt Arthur Alderliesten.

Mensen die een sterke eenzaamheid ervaren, geven aan zich in de steek gelaten te voelen, niet bij vrienden terecht te kunnen wanneer zij daar behoefte aan hebben, weinig tot geen mensen te hebben die ze vertrouwen, met wie ze zich nauw verbonden voelen of waar ze op terug kunnen vallen bij narigheid.

Eenzaamheid komt vooral voor onder jongeren en ouderen. Het is nodig om ook aandacht te hebben voor de problematiek van eenzaamheid onder jongeren. In dit artikel zoom ik specifiek in op ouderen onder wie we zien dat van de 75-plussers meer dan de helft gevoelens heeft van eenzaamheid. Dat gaat concreet over ruim 700.000 eenzame ouderen. In 2030 kunnen dit er 1,1 miljoen zijn. Dat is zorgwekkend, omdat eenzaamheid niet symptomatisch is – zoals lang is gedacht – maar werkelijk lijden, pijn, ziekte.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 1 oktober 2020, of download de gratis pdf.

Bestel een los nummer, of neem een abonnement op De Waarheidsvriend.