Waar bent u naar op zoek?

Eigentijdse theoloog: J.I. Packer

31-03-2014

Dr. J.I. Packer (87) heeft veel invloed uitgeoefend op het theologisch denken van duizenden voorgangers. In zijn vele boeken weet hij bijbels onderwijs te verhelderen met alledaagse voorbeelden of eigentijdse problemen, schrijft ds. A. Bloemendal.

Aan Packers rol als invloedrijk theoloog hoeft niemand te twijfelen. Hij beschrijft de christelijke theologie voor een reiziger, een pelgrim op reis naar de hemelstad, maar niet voor een toeschouwer vanaf een balkon.

Vanaf een balkon kijken mensen naar de voorbijgangers die voor hun ogen langstrekken. Zij hebben zo vanaf hun comfortabele hoogte allerlei ideeën over die reizigers. Ze vinden dat sommigen verkeerde wegen gaan en dat anderen zich toch maar vreemd gedragen. Ze vragen zich ook af waar die weg waarop de reizigers voortgaan, uitkomt. Zelf blijven ze echter gewoon op het balkon zitten kijken als toeschouwers. Daarmee blijven hun vragen en opmerkingen theoretisch.
De reizigers beneden hebben ook wel hun theoretische inzichten, maar zij staan daarmee midden in de praktijk van het leven. Voor hen is het leven geen dorre theorie, maar praktijk, die voortdurend vraagt om beslissingen en daden.

Met dit voorbeeld opent dr. Packer in zijn voorwoord het boek God leren kennen (Knowing God). Toen ik dit voorbeeld ooit las en erover nadacht, begreep ik waarom zijn boeken en geschriften over de hele wereld zo gretig worden gelezen. Immers, de beschrijving van het christelijk geloof is voor dr. Packer geen zaak van toeschouwer zijn op een balkon, ver boven de werkelijkheid van het leven.