Waar bent u naar op zoek?

Zending in zicht

Elim pioniert in Tilburg

Dr. J.A. van den Berg
Door: Dr. J.A. van den Berg
Zending
12-01-2023

Hoe groot moet een gemeente zijn om een missionair initiatief te starten? In Tilburg werd ds. W. Stijf samen met zes andere gemeenteleden vorige maand uitgezonden om te gaan pionieren in de directe omgeving van het kerkgebouw, de wijk Theresia. Zeven mensen in totaal.

Dat is bijna de helft (!) van de minieme gemeente, in feite evangelisatievereniging, Elim. Maar het verlangen is groot en er zijn kansen te over. En dan te bedenken dat het bestuur nog niet zo heel lang geleden overwoog om de vereniging op te heffen…

Kwetsbaar

Voorafgaand aan de dienst op de vierde adventszondag heerste er in de keuken-tevens-consistorie een blijde drukte. Er werd koffie gezet en cake gesneden. Een kind reed op een fietsje over de drempel, samen met zijn vader. Het jochie bleef de laatste dopeling, vier jaar geleden. Inmiddels woonde het gezin elders, maar ter gelegenheid van deze hoogtijdag waren ze even terug.

Kort daarna, toen vlak voor aanvang van de dienst de keuken weer alleen consistorie was, bleek hoe kwetsbaar de gemeente is. Er was slechts één ambtsdrager; de andere, een tachtiger, was enkele dagen tevoren opgenomen in het ziekenhuis.

Hoe fragiel kan een gemeente zijn? Je houdt soms je hart vast. En toch gebeurt er iets bijzonders in en rondom Elim. Wat maakt dat er vanuit deze kleine gemeente gepionierd gaat worden? Kun je daar de vinger op leggen? Zeker: bestuursleden en ambtsdragers hebben jarenlang met veel trouw in de gemeente gewerkt. Vóór ds. Stijf werkte mr. J.P. de Man er als voorganger. En vóór hem weer anderen, die ook met trouw en ijver hun werk deden. Daar rust Gods zegen op. Maar je kunt in die zin niet zeggen dat het er in Tilburg zo heel veel anders aan toe gaat dan in andere kleine gemeenten in ons land, waar er geen uitzendingen plaatsvinden.

Lees de volledige tekst van dit artikel in het eindejaarsnummer van De Waarheidsvriend van donderdag 12 januari 2023. Neem een jaarabonnement. Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-.

Dr. J.A. van den Berg
Dr. J.A. van den Berg

is directeur van de IZB.