Waar bent u naar op zoek?

Elke zondag Pasen

25-03-2013

Toen ds. P.L. de Jong met emeritaat ging, zong de gemeente de versregel: ‘Hier is het elke zondag Pasen!' Waaraan is dat in een stad als Rotterdam zichtbaar? Piet Vergunst spreekt ds. De Jong en ds. D.L. van de Linde.

Voor een formele begroeting is er geen ruimte als ds. P.L. de Jong, na zijn emeritaat nog voor twee dagen verbonden aan de hervormde gemeente van Delfshaven, zijn collega uit Hilligersberg ontmoet, ds. D.M. van de Linde. Voordat hun jas over de stoel gegooid wordt, is het gesprek al gaande. Als Rotterdamse predikant weet je wel van stijl, maar niet van deftigheid.

Ds. De Jong groeide op in een Zeeuwse gereformeerde gemeente, ds. Van de Linde in hervormd Delfshaven. Hun wortels zijn verschillend, maar beiden zijn van de stad gaan houden, van de mensen. Ze hebben in Rotterdam vooral ontvangen.

Ds. Van de Linde: ‘Ik heb in mijn jeugd de secularisering van de stad meegemaakt. Toen ik in 1999 als predikant terugkwam, was dat proces doorgegaan. Niet zozeer de stad heeft mijn predikantschap veranderd, wel de mensen die ik ontmoette. Ik heb geleerd in die ontmoetingen hoe ik mijzelf moet verstaan. Vroeger zag ik mezelf als de functionaris van een bedrijf, die de zaak moest runnen, bij elkaar houden. Ik moest voorkomen dat dit filiaal dichtgaat.

Later ontdekte ik dat dit niet de weg is. Ik ben eigendom van Christus. Als ik het theologisch benoem, zie ik mezelf als dienaar van Christus, van Wie de kerk is. Daarom word ik niet cynisch bij neergang of bij wat voor ervaringen ook. Je leert wel dat de kerk onvanzelfsprekend is in de stad. In de praktijk betekent dit dat ik meer op de Persoon van Christus gericht ben. Ik wil zondags de stem van Christus doorgeven, de mensen laten beseffen dat Hij in ons midden is.’